Menu
Γονείς

Επιστροφή στα Θρανία!

Λίγο πριν το επίσημο τέλος του καλοκαιριού και κάποιοι βρισκόμαστε στην διαδικασία της επιστροφής στην βάση μας, κάποιοι έχουμε ήδη γυρίσει και κάποιοι λίγοι έχουν το περιθώριο να ξεκλέψουν λίγο ακόμα χαλάρωση και άρωμα διακοπών.

Η “φυλή” των γονέων έχουμε ήδη επιστρέψει στο σπίτι και ετοιμαζόμαστε για να μπούμε ξανά στην ρουτίνα της καθημερινότητας και να υποδεχτούμε την νέα σχολική χρονιά. Μέσα σε αυτό το κλίμα πολλοί γονείς δηλώνουν αγχωμένοι για το πως να διαχειριστούν αυτήν την μεταβατική περίοδο από την χαλαρότητα του καλοκαιριού και των διακοπών στο πρόγραμμα της καθημερινότητας. Αν το παιδί σας επιστρέφει στα θρανία πηγαίνοντας 1η Δημοτικού μπορείτε να διαβάσετε και το Πρώτη φορά στην Πρώτη!

Τί μπορούμε να κάνουμε οι γονείς για να διευκολύνουμε την ομαλή μετάβαση από την μία κατάσταση στην άλλη;

Για όλα υπάρχει τρόπος!

  1. Συζήτηση. Ένα καλό πρώτο βήμα είναι το να μιλήσουμε με τα παιδιά. Βρίσκουμε χρόνο ένα απόγευμα που τρώμε το παγωτό μας κι είμαστε όλοι χαλαροί να ανοίξουμε την κουβέντα για το τι περιμένουν από την νέα σχολική χρονιά και πως το φαντάζονται. Εκεί κάπου αφού ακούσουμε τι έχουν να μας πουν, αφού επιτρέψουμε χώρο και χρόνο για να μοιραστούν μαζί μας σκέψεις και συναισθήματα, μπορούμε να κάνουμε τις προτάσεις μας και να εξηγήσουμε την χρησιμότητα τους. Αποδεχτείτε τα συναισθήματα τους και εξηγήστε με παραδείγματα πως ωφελούνται από τις αλλαγές που προτείνετε. Μπορείτε επίσης να συζητήσετε για τους νέους δασκάλους, τις δραστηριότητες, τον στόχο για την χρονιά που έρχεται κλπ.
  2. Προσαρμογή. Όπως είναι λογικό όλοι χρειαζόμαστε έναν χρόνο προσαρμογής μικροί και μεγάλοι. Η προσαρμογή έρχεται μέσα από τα πρακτικά στοιχεία της καθημερινότητας κι όχι από σκέψη. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλό σιγά σιγά να αρχίσετε να επαναπρογραμματίζετε βασικές καθημερινές συνήθειες, όπως είναι ο ύπνος, το φαγητό, το ωράριο παιχνιδιού, κλπ. Να θυμάστε ότι σε όλα αυτά για να υπάρξει προσαρμογή η αλλαγή χρειάζεται να είναι σταδιακή κι όχι ξαφνική. Για παράδειγμα, αν τα παιδιά πήγαιναν για ύπνο στις 11μμ το καλοκαίρι στις διακοπές τώρα ο στόχος είναι να πάνε στις 9μμ. Ξεκινήστε αφαιρώντας χρόνο έξω, δηλαδή κάντε αρχικά το 11 να γίνει 10:30μμ, μετά 9:45μμ και μετά 9μμ. Δώστε λίγες μέρες περιθώριο στην κάθε αλλαγή να δουλέψει. Το ίδιο ισχύει και για τα απογεύματα στις παιδικές χαρές και τις πλατείες όπου πλέον θα επιστρέφετε νωρίτερα στο σπίτι. Σύμμαχος σας είναι κι ο ήλιος που δύει νωρίτερα κι έτσι βοηθάει σε μια ρουτίνα πιο κοντά στο “μαζεύομαι”. Ξεκίνηστε σταδιακά την μετάβαση στην διατροφική ρουτίνα του σχολείου βασισμένοι στην ίδια λογική. Εξηγήστε στα παιδιά ότι αυτές οι αλλαγές θα τα βοηθήσουν να είναι καλύτερα προετοιμασμένα, να συγκεντρώνονται και να αποδίδουν ευκολότερα και πιο χαλαρά γιατί θα είναι πιο έτοιμα για αυτό που έρχεται.
  3. Τάξη. Με την ίδια λογική που ετοιμάζομαστε ψυχολογικά και προσαρμοζόμαστε στην αλλαγή διαχειριζόμαστε και το θέμα του χώρου. Όταν λέω τάξη λοιπόν εννοώ να είναι τα πράγματα σε τάξη. Χρησιμοποιήστε την νέα σχολική περίοδο ως αφορμή για να γίνει ένα ξεκαθάρισμα (και καθάρισμα) στο δωμάτιο των παιδιών, τον χώρο όπου μελετούν, χαλαρώνουν και κοιμούνται. Χαρίστε ό,τι δεν χρειάζονται πια, και σημειώστε τι χρειάζεται να συμπληρωθεί. Καθαρίστε, οργανώστε και τακτοποιήστε τον χώρο. Ένα τακτοποιημένο γραφείο και ένα καθαρό και μαζεμένο δωμάτιο βοηθάει τα παιδιά να συγκεντρωθούν, άρα και να τελειώσουν γρηγορότερα την μελέτη.  Ζητήστε από τα παιδιά να συμμετέχουν στην διαδικασία και δώστε τους την ευκαιρία να επιλέξουν που θα χαρίσουν τι, και να σημειώσουν εκείνα σε ένα μπλοκ τι χρειάζεται να αγοράσουν.
  4. Αγορά Σχολικών Ειδών. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος φαντάζομαι θα χρειαστείτε σχολικές “προμήθειες”. Θυμάστε πόση χαρά κάνατε όταν ερχόταν αυτή η ώρα; Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά μια λίστα με αυτά που γνωρίζετε ήδη ότι θα χρειαστείτε. Πολλά σχολεία πλέον αναρτούν και στον ιστότοπο τους το τι θα χρειαστεί ο μαθητής ανάλογα με την τάξη που φοιτά. Αν ακόμα δεν έχετε λάβει την ανάλογη λίστα δεν πειράζει. Βγείτε ένα απόγευμα μαζί τους και πάρτε κάτι έτσι για το “καλό”, κάτι που θα διαλέξουν τα ίδια, κάτι διασκεδαστικό κι όχι απαραίτητα χρηστικό (προτιμήστε το μολύβι πομ-πον από το κλασσικό αυτήν την φορά). Με λίγα λόγια, κάντε το μια ευχάριστη και αξιομνημόνευτη διαδικασία!
  5. Παρέες. Ελάτε σε επαφή με όσες μαμάδες συμμαθητών ήδη γνωρίζετε και κανονίστε να συναντηθείτε με τα παιδιά έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με τους φίλους τους από το σχολείο, που δεν είναι συνήθως ίδιοι με τους φίλους των διακοπών. Αν τα παιδιά σας πηγαίνουν σε καινούριο σχολείο πηγαίνετε στην πλατεία της περιοχής για παιχνίδι και εκεί είμαι σίγουρη θα γνωριστείτε με τους συμμαθητές. Κινηθείτε ανάλογα με την ηλικία των παιδιών για το που, τι ώρα, και αν θα είστε “από πάνω”. Αναθερμαίνουμε τις σχέσεις ώστε να νιώσουν οικεία και όμορφα τα παιδιά στην επιστροφή στο σχολείο με φιλαράκια!
  6. Ημερολόγιο Αντίστροφης Μέτρησης. Στα πιο μικρά παιδιά πολές φορές βοηθάει κάτι χειροπιαστό που μπορούν να το βλέπουν τα ίδια και να το αντιλαμβάνονται, διότι ο χρόνος έχει διαφορετική αίσθηση γι αυτά από ότι για εμάς τους ενήλικες. Μπορείτε για παράδειγμα αντί να πείτε το σχολείο αρχίζει σε 12 μέρες, να φτιάξετε ένα ημερολόγιο με τετραγωνάκια αριθμών 1-12 και κάθε μέρα από την 1η Σεπτεμβρίου να πηγαίνουν τα παιδιά να διαγράφουν το αντίστοιχο τετραγωνάκι, σηματοδοτώντας έτσι την ημέρα που πέρασε.
  7. Εξοικείωση. Αν είναι μικρά τα παιδιά, ή αν αλλάζουν σχολείο μια καλή ιδέα για να εξοικειωθούν είναι το να επισκεφθείτε τον χώρο του σχολείου. Εξηγήστε τους ότι θα πάτε μαζί να δείτε που είναι και πως είναι το καινούριο σχολείο για να είστε και οι δύο έτοιμοι την πρώτη μέρα. Σε αρκετές περιοχές τα τελευταία χρόνια οι αυλές των σχολείων ανοίγουν από τέλος Αυγούστου και ο προαύλιος χώρος είναι διαθέσιμο για παιχνίδι, οπότε αυτό είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να συνδυαστεί το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Γενικά να θυμάστε ότι όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά τόσο περισσότερο χρειάζονται βιωματική γνώση και απτά παραδείγματα και τόσο λιγότερο τα βοηθά η αφηρημένη έννοια.
  8. Q&A. Δημιουργήστε χώρο και χρόνο για να εκφράσουν τις τυχόν απορίες τους, τους φόβους και το άγχος τους. Ακούστε τι ερωτήσεις έχουν και απαντήστε τις αναλόγως. Αν ρωτήσει π.χ. το παιδί “πώς ξέρω ότι είμαι έτοιμος να πάω δευτέρα δημοτικού τώρα;”, μην το αποπάρετε με απαντήσεις μονολεκτικές του τύπου “όλοι πήγαμε και τα καταφέραμε”. Το παιδί μας εκείνη την ώρα μοιράζεται κάτι δύσκολο και χρειάζεται την δέουσα σημασία.  Ανοίξτε την συζήτηση και εξηγήστε του ότι αρχικά εφόσον ολοκήρωσε την πρώτη δημοτικού σημαίνει ότι είναι έτοιμος και ικανός να προχωρήσει στο επόμενο σκαλί που είναι η δευτέρα. Εξηγήστε του ότι οι προηγούμενες γνώσεις που έχει κατακτήσει χρησιμεύουν σαν βάση πάνω στην οποία θα πατήσουν αυτά που θα μάθει φέτος. Σε συναισθηματικό επίπεδο δώστε αποδοχή λέγοντας κάτι του τύπου “Σε καταλαβαίνω, είναι λογικό να αναρωτιέσαι και χαίρομαι που το κουβεντιάζουμε. “, και μπορέιτε να μοιραστείτε και αντίστοιχη δική σας εμπειρία με καλή έκβαση ώστε να βρει ταύτιση.

Αυτά είναι τα βασικά tips που θα βοηθήσουν τα παιδιά στην επιστροφή τους στο σχολείο, σε όποια τάξη κι αν πηγαίνουν.

Πέρα από το πρακτικό επίπεδο αυτό που μπορούμε και χρειάζεται να κάνουμε οι γονείς είναι να καθίσουμε με τα παιδιά μας, να κουβεντιάσουμε για ό,τι χρειάζονται και χρειαζόμαστε ως οικογένεια, να ακούσουμε ενεργητικά τις ανάγκες τους και να τις τιμήσουμε, να δώσουμε στον εαυτό μας χώρο και χρόνο να αφομοιώσουμε όλα αυτά και την νέα συνθήκη για την σχολική περίοδο που έρχεται.

Κι εμείς προσαρμογή θα κάνουμε άλλωστε!

Με αγάπη,

No Comments

    Leave a Reply