Κορονοϊός. Και τώρα τί;
Μετά την απειλητική για την δημόσια υγεία μας κατάσταση με τον ιό που πλήττει την χώρα μας αλλά και τον πλανήτη ολόκληρο, τα σχολεία έκλεισαν, τα παιδιά μαζεύτηκαν στα σπίτια – κι έτσι χρειάζεται να γίνει τουλάχιστον για να αποδόσει το μέτρο. Οι γονείς λίγο απροετοίμαστοι ψάχνουμε τρόπους να το διαχειριστούμε όλο αυτό.
Μην ανησυχείτε όμως, και κυρίως μην αγχώνεστε γιατί για όλα υπάρχουν λύσεις!
Θα ξεκινήσω από τα απλά τα βασικά και τα αυτονόητα.
1.Βιβλία: για τους τυχερούς γονείς που τα παιδιά τους αγαπούν τα βιβλία πιστεύω πως δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία από αυτήν. Είναι επίσης μία ευκαιρία να τελειώσετε εσείς τα βιβλία που έχετε αφήσει στην μέση, εκείνα τα βράδια που κλείνουν τα μάτια μετά από δύο σειρές και σε παίρνει ο ύπνος με το βιβλίο στο κεφάλι. Ω, ναι, έχει συμβεί σε όλους μας! Και για να σας το κάνω ακόμα καλύτερο, είναι ευκαιρία να καθίσετε μαζί με το παιδί και να διαβάζει ο καθένας το δικό του βιβλίο, δίνοντας έτσι και το παράδειγμα. Μετά μπορείτε να κουβεντιάσετε για το περιεχόμενο και τους πρωταγωνιστές του βιβλίου, αλλά και τα μαγικά ταξίδια της φαντασίας μας. Για τα πιο μικρά παιδάκια μπορείτε να κάνετε μια διαδραστική ανάγνωση όπως το να διαβάζετε μαζί και μετά να κάνετε ερωτήσεις εναλλάξ ο ένας στον άλλον. Να θυμάστε ότι στα παιδιά αρέσει η δράση κι η αλληλεπίδραση, ο ενεργός ρόλος.
2.Εργασίες για το σπίτι: Τα περισσότερα σχολεία έχουν στείλει μαθήματα, εργασίες, τεστάκια και ποικίλλη ύλη μέσω της ηλεκτρονικής τους πλατφόρμας ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να κρατήσουν την επαφή με τα μαθήματα της χρονιάς και να μην χάσουν τον ρυθμό τους. Αυτό θεωρώ είναι πολύ καλή ιδέα για να κερδίσει κανείς όσο μπορεί τον χαμένο χρόνο. Μην φανταστείτε ότι θα διαβάζουν τα παιδιά όλημέρα αλλά είναι μία κάποια απασχόληση και ταυτόχρονα ένας τρόπος να μην ξεφύγουν πολύ από την έννοια του καθημερινού προγράμματος. Ακόμα όμως κι αν το σχολείο σας δεν έχει προβεί σε τέτοια κίνηση μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο πολλές πλατφόρμες με δωρεάν ύλη, ασκήσεις, τεστ κλπ. (ενδεικτικά πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης εδώ: 1/2/3/4, και κάποια σχολεία έχουν δική τους πλατφόρμα.)
3.Κάντε το διαδίκτυο φίλο σας: όπως έχω ξαναπεί το καθετί είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρνητικά ή θετικά. Στην προκειμένη περίπτωση ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν να βρείτε, π.χ. μια συνταγή στο internet, ή να βρουν την ερμηνεία για τις άγνωστες λέξεις τους. Στο “μαμά, τι σημαίνει……” μπορείτε να απαντήσετε “Ψάξ’ το στο google” ή “έλα να το βρούμε μαζί, γιατί ούτε εγώ θυμάμαι”. Φυσικά και θα έρθει στην συζήτηση και κάποια ερώτηση για παιχνίδια κονσόλας ή tablet κλπ αλλά δεν υπάρχει λόγος να προβληματίζεστε. Για τα πάντα ο καλύτερος σύμβουλος είναι το μέτρο, οπότε ανάλογα με το ποιους κανόνες και σύστημα έχετε σαν οικογένεια, θα συζητήσετε και θα αποφασίσετε αν θέλετε να επιτρέψετε κατ’ εξαίρεση λίγο παιχνίδι αρκεί να τηρηθεί το όριο. Δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσετε κάτι σε έν ασυνεργάσιμο και συνεπές παιδί!
4.Δουλειές σπιτιού: θα μου πείτε, και δικαίως, ότι δεν μπορώ να παίζω όλη μέρα γιατί έχουμε και δουλειές. Εννοείται! Και ποιά καλύτερη ευκαιρία από αυτήν για να κάνετε τις δουλειές παιχνίδι και μάθηση ταυτόχρονα. Αν έχετε μικρά παιδιά, πείτε τους να σας βοηθήσουν στο καθάρισμα. Τα πιτσιρικάκια ενθουσιάζονται με παιχνίδια ρόλων κ μίμησης, οπότε ένα ξεσκονόπανο είναι ο αγαπημένος σας σύμμαχος. Φυσικά σε αυτήν την περίπτωση δεν έχετε προσδοκία αποτελέσματος αλλά δημιουργικής απασχόλησης, έτσι; Στα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να ζητήσετε να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα, να ψήσετε ένα κέϊκ, να βάλουν στην θέση τους τα σιδερωμένα ρούχα, ή να ξεκαθαρίσουν παιχνίδια/ρούχα/παπούτσια και να βρείτε τι θα χαρίσετε. Γενικά κρατήστε τα απασχολημένα. Το ότι δεν έχουν σχολείο δεν σημαίνει ότι θα κάθονται σε έναν καναπέ όλη μέρα. Να θυμάστε επίσης ότι το κλείδι είναι να ζητήσετε να σας βοηθήσουν. Δεν επιβάλλουμε τις δουλειές, ζητάμε την βοήθεια των παιδιών μας και αυτά με χαρά συμμετέχουν.
5. Βόλτα και άσκηση: εννοείται πως δεν είναι απόλυτα εφικτό να κρατήσουμε τα παιδιά μέσα στο σπίτι αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Παρόλα αυτά, οι βόλτες μας χρειάζεται να πλοιρούν κάποια κριτήρια. Βγαίνουμε σε εξωτερικό χώρο, με λίγα άτομα, δεν συναθροιζόμαστε σε παιδικές χαρές με πολλά άλλα παιδάκια, και εννοείται πως δεν πηγαίνουμε σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, σε παιδότοπους και δεν κάνουμε συγκεντρώσεις παιδιών στο σπίτι! Αντ’ αυτού, βγαίνουμε να περπατήσουμε χεράκι χεράκι και να κάνουμε ωραίες κουβέντες για το κάθε τι, πηγαίνουμε για ποδήλατο ή πατίνι στο πάρκο. Γενικά, βγαίνουμε για λίγη ώρα κάθε μέρα και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις επαφές μας στο ελάχιστο. Να θυμάστε ότι αυτό συνιστά πρόληψη όχι πανικό!
6. Κίνηση στο σπίτι: Αν έχετε κήπο ή αυλή έχετε το ιδανικό περιβάλλον για να παίξουν τα παιδιά. Αν πάλι όχι, ακόμα και μέσα στο σπίτι μπορούν να κάνουν σχοινάκι, στατικές ασκήσεις, διατάσεις ή και γιόγκα ακόμα (είτε δείχνοντας τους εσείς αν έχετε εμπειρία είτε με βίντεο από το internet). Μπορούν να παίξουν στο δωμάτιο τους με μία φουσκωτή ή λούτρινη μπάλα, να κάνουν βαρελάκια στο χαλί, και τόσα άλλα που μπορούν να γίνουν στον περιορισμένο χώρο ενός δωματίου. Να θυμάστε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη κι αγαπούν την κίνηση και την επαφή με το σώμα τους (όπως κι οι ενήλικες άλλωστε!).
7. Θεατρικές παραστάσεις κι ταινίες: Τί κι αν είμαστε στο σπίτι; Με την βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε να δούμε και παραστάσεις και ταινίες. Μπείτε στην σελίδα του Εθνικού Θεάτρου κι εκεί θα βρείτε το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού όπου μπορείτε να διαλέξετε την παιδική παράσταση που σας αρέσει και να την παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη. Ταινίες; Όσες θέλεις! Πες στα παιδιά να μπουν στο You Tube και να διαλέξετε μαζί μία ταινία, ή ακόμα καλύτερα μία παλιά ελληνική ταινία να δείτε μαζί. Δημιουργήστε συναισθηματικούς συνδέσμους κι αναμνήσεις!
8. Oldies and Goodies: καλά, κλασσικά, διαχρονικά! Παίξτε επιτραπέζια, παιχνίδια χαρτιών, παζλ, κατασκευές, χαρτοκοπτική, κηπουρική, πλέξιμο, ζωγραφική, μουσική. Καλύψτε έναν τοίχο με χαρτί craft από πάνω μέχρι κάτω και δώστε τους πινέλα να νερομπογιά να ζωγραφίσουν ό,τι τους αρέσει. Στήστε εσείς ένα κηνύγι θησαυρού και δώστε τους ένα ισχυρό κίνητρο να ψάχνουν για ώρες. Φτιάξτε κουλουράκια, πίτσα, πίττες. Στα παιδιά αρέσει πολύ να κάνουν δουλειές με τα χέρια τους.
9. Νοητά ταξίδια: Ανοίξτε ένα ταξιδιωτικό site και ανακαλύψτε μαζί τους μέρη που θέλετε να επισκεφθείτε. Συζητήστε τι τους αρέσει στο κάθε μέρος, αν έχουν μάθει κάτι στο σχολείο για αυτό, αν ξέρουν κάποια μνημεία, κι αφήστε το μυαλό σας να περιπλανηθεί με την φαντασία σας εκεί ή βάλτε στόχο ένα μέρος το οποίο θέλετε και να επισκεφθείτε. Βρείτε τις πόλεις του στον χάρτη. Νοητό ταξίδι είναι και το συναισθηματικό κι έτσι μπορείτε επίσης να δείτε μαζί άλμπουμ με φωτογραφίες, από την δική σας παιδική ηλικία,από την δική τους μωρουδιακή ηλικία, από γεγονότα στην ζωή σας και έτσι να μοιραστείτε αναμνήσεις και να χτίσετε συναισθηματικές γέφυρες. Καθίστε αγκαλίτσα, χαρείτε το μαζί κι απολαύστε το ταξίδι!
Σε κάθε περίπτωση, οι μέρες θα περάσουν γρήγορα αρκεί εσείς να οπλιστείτε με ψυχραιμία και χαλαρή διάθεση. Ξεχάστε τα πρέπει και τα μη, οι δουλειές που τώρα νομίζετε ότι σας καίνε θα είναι εκεί ακόμα σε δυο εβδομάδες. Χρησιμοποιήστε το internet υπερ σας (δεν εννοώ τα παιχνίδια, τις κονσόλες κλπ, αν και αυτά θα υπάρξουν στην εικόνα με το ανάλογο μέτρο πάντα). Ανταλλάξτε ιδέες με άλλες μαμάδες, ναι και με την δικιά σας γιατί η πείρα είναι μεγάλος σύμβουλος.
Θυμηθείτε εσείς πρώτα, και εξηγήστε και στα παιδιά σας για ποιον λόγο έχουν κλείσει τα σχολεία. Ξεκαθαρίστε ότι δεν είναι διακοπές αλλά αναγκαίο μέτρο για την προστασία της υγείας όλων μας. Στα μικρά παιδιά εξηγήστε εσείς κάποια πράγματα απλά χωρίς να τα φοβίσετε, και στα μεγαλύτερα ζητήστε να διαβάσετε μαζί τις ανακοινώσεις, και τους κανόνες υγιεινής που μας προστατεύουν όλους. Εξηγήστε τους τι σημαίνει ατομική ευθύνη, συλλογική ευθύνη, ελευθερία του ατόμου, όρια.
Ας θυμόμαστε όλοι ότι ο φόβος κι ο πανικός είναι πολύ κακοί σύμβουλοι, αλλά εξίσου κακός σύμβουλος είναι η αδιαφορία κι η ανευθυνότητα.
Ο καλύτερος μας φίλος είναι η γνώση κι η ενημέρωση!
Ας δούμε όλο αυτό που συμβαίνει ως ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας και να εκπαιδευτούμε κι εμείς μαζί τους· στην υπομονή και την ψυχραιμία. Να θυμάστε ότι είναι μία αναστάτωση που θα κρατήσει για λίγο γιατί θα βοηθήσουμε όλοι εμείς με την ορθή μας διαχείρηση.
Μένουμε ψύχραιμοι, λογικοί κι ενωμένοι! Κι ό,τι δεν ξέρουμε το ρωτάμε!
No Comments