Menu
Γονείς

Μωρό μου, πρέπει να γυρίσω στην δουλειά!

Tips για να διαχειριστείς την επιστροφή σου στην δουλειά ακόμα ευκολότερα!

Η άδεια μητρότητας τελείωσε. Έφτασε κιόλας η ώρα που χρειάζεται να επιστρέψεις στην δουλειά.

Πώς θα αφήσεις το μωρό σου και θα φύγεις;

Πώς θα λείπεις τόσες ώρες;

Ο πατέρας του, η γιαγιά του ή κυρία που το κρατάει θα είναι ικανοί; Θα καταλαβαίνουν τις ανάγκες του παιδιού σου όπως εσύ;

Το παιδί, πώς θα αντιδράσει όταν φύγεις; Θα κλαίει; Θα του λείπεις;

Αυτές είναι μόνο λίγες από τις ερωτήσεις που τριβελλίζουν το μυαλό της κάθε νέας μαμάς όταν έρχεται η ώρα να επιστρέψει στην εργασία της μετά την πολύμηνη απουσία και ενασχόληση της αποκλειστικά με το μωρό της. Σε καταλαβαίνω απόλυτα.

Οπότε γιατί είναι τόσο δύσκολο για τις νέες μαμάδες να επιστρέψουν στην δουλειά;

Όταν γίνεσαι μαμά είναι όλα καινούρια, οι ορμόνες σε κατακλύζουν, οι νύχτες είναι άυπνες, τα συναισθήματα σαν τρενάκι τρόμου μία πάνω, μία κάτω. Οι προτεραιότητες σου έχουν αλλάξει, όπως είναι φυσικό, βιώνεις συνέχως κάτι νέο, και αλλάζουν τα πάντα γύρω σου. Το να επιστρέψεις στην δουλειά είναι σαν να επιστρέφεις σε ένα κομμάτι της προηγούμενης ζωής σου και η συναισθηματική σου φόρτιση από αυτήν την αντίθεση είναι έντονη.

Ας δούμε ποια είναι όλα αυτά τα συναισθήματα και πως μπορείς να τα διαχειριστείς και να δημιουργήσεις μία ομαλή μετάβαση, σε αυτό το νέο πλαίσιο,για εσένα και το μωρό σου.

Άγχος

Το να νιώθεις άγχος για το ότι θα αφήσεις το μωρό σου σε κάποιον άλλον να το φροντίσει, ειδικά στην αρχή, είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Μέχρι να εξοικειωθείς εσύ με την νέα συνθήκη μπορείς να παίρνεις τηλέφωνο μέσα στην ημέρα για να μαθαίνεις πως τα πάνε, αν χρειάζονται κάτι κλπ. Σε πρακτικό επίπεδο βοηθάει πολύ να μάθεις και να εφαρμόσεις τεχνικές χαλάρωσης με αναπνοές, κάτι που μπορείς να κάνεις παντού και πάντα.

Ενοχές

Είτε είσαι ενθουσιασμένη, είτε είσαι αγχωμένη (τις περισσότερες φορές και τα δύο ταυτόχρονα) με την προοπτική της επιστροφής στην δουλειά πολύ πιθανό είναι να υπάρχει κάπου μέσα σου κι ένα κομμάτι ενοχής. Ίσως νιώθεις ενοχή για την επιλογή σου, και κατά πόσο παίρνεις την σωστή απόφαση, με τόσα που βλέπεις να γίνονται γύρω μας. Σε αυτήν την περίπτωση θα σε καθησυχάσει το να μιλήσεις επιλεκτικά με φίλες ή μαμάδες από τις ομάδες που ανήκεις, και φυσικά με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας με τον οποίον μπορείς να συζητήσεις για τα συγκρουόμενα συναισθήματα σου και τις επιλογές σου. Να είσαι προσεκτική στην επιλογή των ατόμων με τα οποία θα μιλήσεις γιατί το θέμα είναι να βρεις υποστήριξη και ανταπόκριση για να εκφραστείς ελεύθερα και αληθινά κι όχι να βρεις κάποιον που θα κατακρίνει ή θα έχει άποψη για το πως πρέπει να νιώσεις.

Θυμός

Ο επιλόχειος θυμός παρατηρείται πολύ συχνά όταν οι νέες μαμάδες καλούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους. Το πρόβλημα είναι ότι σπάνια μιλάμε για αυτό κι έτσι πολύ συχνά οι μαμάδες αισθάνονται ότι τους συμβαίνει κάτι αφύσικο, μεταθέτουν αυτόν τον θυμό ή τον ξεσπάμε στον εργοδότη. Αυτή δεν είναι η λύση. Η λύση είναι να “ακούσεις” το συναίσθημα σου και να δεις τι μπορείς να κάνεις για να το διαχειριστείς. Αρχικά προσπάθησε να ασχοληθείς με δραστηριότητες που σε βοηθούν να αποφορτίζεσαι και να γειώνεσαι όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, και η σωματική άσκηση. Αν παρόλα αυτά βλέπεις ότι η ένταση σου κλιμακώνεται και ίσως να χάσεις τον έλεγχο, μην το ρισκάρεις, επισκέψου έναν ειδικό ψυχικής υγείας και ζήτα βοήθεια.

Θλίψη

Άλλο ένα (αναμενόμενο) συναισθηματικό στάδιο σε αυτήν την διαδικασία προσαρμογής είναι και η θλίψη. Δεν χρειάζεται να σε τρομάζει. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις λίγη μελαγχολία ή “πεσμένη”, ή ακόμα και να βουρκώνεις αυτόματα καμιά φορά σε αυτή τη φάση. Μην ξεχνάς ότι είναι η διαδικασία που συμβαίνει και σε βοηθάει να μεταβείς από το προηγούμενο στάδιο στο επόμενο. Αποδέξου το κομμάτι αυτό, επίτρεψε στον εαυτό σου να κλάψει αν έτσι νιώθεις (και ναι, ξέρω πόσο άβολο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο στον εργασιακό χώρο) και άσε ένα περιθώριο να νιώσεις ανθρώπινα. Η ενσυναίσθηση λειτουργεί και προς τον εαυτό σου, άλλωστε. Θα δεις ότι αυτού του είδους η αποδοχή θα κάνει όλη την διαφορά!

Ενθουσιασμός!

Ναι, είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις κύματα χαράς και έξαψης στην σκέψη ότι επιστρέφεις στην δουλειά. Επιστρέφεις σε ένα οικείο περιβάλλον, σε ανθρώπους που γνωρίζεις, σε κουβέντες χωρίς μωρά και φυσικά σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας σου και της ζωής σου. Για τις περισσότερες γυναίκες σήμερα η εργασία μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του “ποια είμαι”.

Η επιστροφή στην εργασία είναι επίσης αυτό που θα σε βοηθήσει να αρχίσεις να ισορροπείς μεταξύ μητρότητας και των άλλων ρόλων σου. Είναι το πρακτικό κομμάτι εκείνο που σε ικανοποιεί και σε ευχαριστεί, και σε βοηθάει να εδραιώσεις νέες συνθήκες και να βρεις δομή στο χάος που πολλές φορές γίνεται η αποκλειστική ενασχόληση με το μωρό μας.

Τί χρειάζεται να κάνεις πριν επιστρέψεις στην δουλειά;

Τα πράγματα τις περισσότερες φορές είναι πιο εύκολα από όσο τα φανταζόμαστε και υπάρχει πάντα τρόπος να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες ώστε όλα να κυλήσουν λίγο πιο ομαλά όταν φτάσει εκείνη η ώρα. Αυτό που αρχικά πρέπει να θυμάσαι είναι ότι όλα ξεκινούν από εσένα, δηλαδή πρώτα εσύ χρειάζεται να νιώσεις ασφαλής με την επιλογή σου έτσι ώστε να μπορέσεις να μεταδόσεις και στο παιδί σου την αίσθηση της ασφάλειας και της σιγουριάς που χρειάζεται.

Ας δούμε ποια είναι πρακτικά τα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις την κατάσταση:

1. Βρες νωρίς βοήθεια για το παιδί

Τί σημαίνει αυτό; Το να βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο να φροντίζει το παιδί όσο εσύ θα λείπεις στην δουλειά σου είναι πολύ σημαντικό και απαιτεί χρόνο προετοιμασίας και οργάνωση. Αν έχεις την βοήθεια κάποιου συγγενή και μπορείς να συνεννοηθείς ως προς το τι χρειάζεσαι, όλα καλά. Αν πάλι, είτε η συνεννόηση με γιαγιάδες κ.λπ. είναι δύσκολη και τελικά σε φορτίζει περισσότερο από ότι σε ανακουφίζει, είτε δεν υπάρχει κάποιος και χρειάζεται να προσλάβεις κάποιον τότε ξεκίνα από νωρίς! Ξεκίνα να ψάχνεις όταν γεννηθεί το μωρό, ενημέρωσε φίλους και γνωστούς, ψάξε σε πλατφόρμες και γενικότερα έχε μπροστά σου χρόνο. Θα χρειαστείς τον χρόνο αυτό για να δεις έναν αριθμό ατόμων, να απορρίψεις κάποιους, να συμφωνήσεις με άλλους και φυσικά να κάνεις και δοκιμαστικές μέρες. Αυτό θα μειώσει το δικό σου άγχος, θα επιτρέψει στο άτομο που θα φροντίζει το παιδί σου να εξοικειωθεί με τα συστήματα σας, και φυσικά θα βοηθήσει εσένα να πας ήρεμη την πρώτη μέρα πίσω στη δουλειά.

2. Φτιάξε πλάνο ταΐσματος για το μωρό (και για εσένα)

Αν θηλάζεις αποφάσισε αν θα συνεχίσεις τον θηλασμό και πως θα εξασφαλίσεις άντληση του γάλακτος όσο είσαι στο γραφείο π.χ. Οι περισσότεροι εργοδότες σήμερα έχουν θετική στάση προς τον θηλασμό και την άντληση και κάποιες πολύ μεγάλες εταιρείες παρέχουν ακόμα και ειδικούς χώρους στις νέες μαμάδες. Κράτα στο μυαλό σου ότι ο θηλασμός καταναλώνει πολλή από την ενέργεια σου και πρέπει να φροντίζεις καλά τον εαυτό σου. Να θυμάσαι τα γεύματα σου, και ό,τι άλλο χρειάζεσαι. Αν αποφασίσεις ότι προτιμάς να σταματήσεις τον θηλασμό συνεννοήσου με τον γιατρό ή την μαία σου για το πως να το δρομολογήσεις και οργάνωσε τα γεύματα του μωρού ανάλογα.

3. Διαπραγματεύσου το ωράριο εργασίας

Πολλές μητέρες επιστρέφοντας στην δουλειά αλλάζουν το ωράριο τους σε συνεννόηση με τον εργοδότη τους. Κάποιες επιλέγουν το μειωμένο ωράριο μητρότητας για παράδειγμα να το πάρουν αθροίζοντας τις ώρες που δικαιούνται σε μία ολόκληρη εργάσιμη παραμένοντας σε πλήρες ωράριο τις άλλες 4 μέρες, άλλες επιλέγουν να δουλεύουν 2 μέρες από το σπίτι και 3 στο γραφείο, και άλλες να πηγαίνουν αργότερα αντί να φεύγουν νωρίτερα. Για να αποφασίσεις τι ταιριάζει καλύτερα στην δική σου περίπτωση καλό είναι να λάβεις υπόψη σου τις δικές σου προσωπικές ανάγκες και να συζητήσεις με τον/την σύντροφο σου για τις ανάγκες της οικογένειας και το πως μπορεί κι εκείνος/η να συνεισφέρει. Αυτήν την στιγμή άλλωστε δικαιούνται κι οι μπαμπάδες άδεια λόγω παιδιού!  Extra tip: ακόμη κι αν επιλέξεις να εργάζεσαι από το σπίτι θα χρειαστείς βοήθεια οπότε μην θεωρήσεις ότι αυτή η λύση ακυρώνει την ανάγκη άλλου ατόμου να φροντίζει έστω για κάποιες ώρες.

4. Όρισε χρόνο για τον εαυτό σου

Το πιο σημαντικό βήμα από όλα σε αυτήν την διαδικασία είναι να ενσωματώσεις χρόνο για τον εαυτό σου. Το ότι είσαι μητέρα και εργαζόμενη δεν ακυρώνει το ότι είσαι αυτόνομος άνθρωπος και έχεις δικές σου προσωπικές ανάγκες. Κι επειδή οι δύο αυτοί ρόλοι μαζί είναι εξαντλητικοί και μπορεί να σε οδηγήσουν σε burn-out χωρίς καν να το καταλάβεις, με άσχημες συνέπειες για εσένα, το παιδί και την σχέση σου,  θα επιμείνω να φροντίσεις να συμπεριλάβεις οπωσδήποτε κάτι “δικό σου”. Μπορείς για παράδειγμα να ξαναγυρίσεις στην αγαπημένη σου δραστηριότητα, σπορ, χόμπι, να κανονίζεις σε σταθερή βάση μία έξοδο με φίλες και τόσα άλλα. Αν αυτό που σε απασχολεί είναι το οικονομικό να σου πω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι θέμα διαχείρισης και κατανομής αλλά ακόμα κι αν είναι πολύ στρυμωγμένα τα οικονομικά της οικογένειας υπάρχουν λύσεις: περπάτημα κάθε μέρα με μια φίλη, γυμναστική, μαθήματα χορού, ή άλλα μαθήματα στον Δήμο σου, διαδικτυακά προγράμματα δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν.

5. Κάνε γενική

Τί σχέση έχει η γενική καθαριότητα του σπιτιού θα αναρωτηθείς με την επιστροφή σου στην δουλειά; Έχει έμμεση σχέση. Όταν ξεκινήσεις να εργάζεσαι και πάλι το να ασχολείσαι και με τις δουλειές του σπιτιού, το καθάρισμα κ.ο.κ. θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο και πιεστικό. Είναι καλή ιδέα λοιπόν να κάνεις μία καλή γενική καθαριότητα, κάπως σαν να τα στήνεις όλα από την αρχή έτοιμα προς χρήση αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Πρακτικό μεν, ανακουφιστικό ψυχολογικά δε (θα το καταλάβεις στην πορεία των πραγμάτων). Στην ουσία είναι ένας τρόπος για να έχει λιγότερα να κάνεις μετά, στην καθημερινότητα σου. Εκτός κι αν είσαι μόνο-γονέας συζήτησε το με τον/την σύντροφο σου κι επιστρατεύστε φίλους και γνωστούς να σας βοηθήσουν. Αν έχεις την δυνατότητα ακόμα καλύτερα μπορείς να προσλάβεις ένα συνεργείο και να ξενοιάσεις! Αυτό θα σε βοηθήσει πολύ στην καθημερινότητα της εργαζόμενης μητέρας που σε περιμένει, και μην ξεχνάς ότι έχεις και σύντροφο! Η οικογένεια είναι ομαδική υπόθεση!

Η πρώτη εβδομάδα στην δουλειά

Θέλω να θυμάσαι καλά ότι έχεις κάνει ό,τι καλύτερο μπορείς. Έχεις οργανωθεί, δομήσει και προγραμματίσει ό,τι χρειάζεται. Έχεις φροντίσει για το παιδί σου, έχεις συνεννοηθεί με τον/την σύντροφο σου, και τώρα είσαι έτοιμη για την επιστροφή σου.

Παρόλα αυτά να θυμάσαι ότι οι πρώτες μέρες είναι λίγο όπως η προσαρμογή των παιδιών στο σχολείο: χρειαζόμαστε χρόνο προσαρμογής.

Χρυσοί κανόνες για να βοηθήσεις τον εαυτό σου:

  1. Θέσε από την αρχή τα όρια σου (π.χ. δεν απαντώ στα τηλέφωνα εκτός ωρών εργασίας),
  2. Να είσαι έτοιμη για το απρόοπτο (π.χ. αρρωσταίνει η baby sitter η το παιδί),
  3. Παρατήρησε τα συναισθήματα σου, και κράτα ένα ημερολόγιο έστω κι αν είσαι στην δουλειά ώστε αν χρειαστεί να εντοπίσεις κάποιο θέμα και να ζητήσεις βοήθεια νωρίς,
  4. Θέσε ξεκάθαρα τις προτεραιότητες σου (πρώτα σε σένα την ίδια), οι συνάδελφοι δεν έχουν αλλάξει, εσύ άλλαξες,
  5. Φρόντισε τον εαυτό σου και επίτρεψε του την προσαρμογή που χρειάζεται, στον ρυθμό του.

Είναι δύσκολο να είσαι εργαζόμενη μητέρα.

Εργάζεσαι, φροντίζεις ένα μικρό πλάσμα που σε έχει ανάγκη, το σώμα σου άλλαξε και αλλάζει, οι ορμόνες σου θέλουν χρόνο να ισορροπήσουν, τα συναισθήματα σου είναι ακόμα μπερδεμένα.

Τρέχεις από το σπίτι στο γραφείο και πίσω και παρόλο που έχεις δουλειά αισθάνεσαι συνεχώς αυτήν την πίεση.

Νιώθεις κουρασμένη. Σε καταλαβαίνω.

Άφησε την αγάπη για τον εαυτό σου να έρθει στην επιφάνεια, μετρίασε προσδοκίες για πράγματα που δεν είναι σημαντικά, θέσε ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό σου και τους άλλους,  και δώσε περιθώριο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί και να δημιουργήσει νέες ισορροπίες.

Α, και σε παρακαλώ να θυμάσαι ότι η Super Woman είναι μυθικό πρόσωπο.

Με αγάπη,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

    Leave a Reply