Στολισμοί, λαμπάκια, δέντρα, καράβια, κάλαντα και μελομακάρονα!
Ετοιμαζόμαστε οι περισσότεροι στο πνεύμα της γιορτινής ατμόσφαιρας που οδηγεί στις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενήλικες και παιδιά, στολίζουμε τα σπίτια μας, ψωνίζουμε δώρα, ετοιμάζουμε τα γλυκά μας και τα τραπέζια μας με αγαπημένους συγγενείς και φίλους. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά όλης αυτής της προετοιμασίας που δεν φαίνεται πάντα.
Υπάρχει το στρες να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους, να διαλέξουμε το σωστό δώρο, να πάμε στις γιορτές του σχολείου, να περάσουμε χρόνο με συγγενείς υποχρεωτικά, υπάρχει η κούραση, υπάρχει η θλίψη για ανθρώπους που θα λείπουν από το τραπέζι μας, η ετοιμασία αν έχουμε επιλέξει να ταξιδέψουμε και φυσικά η τεράστια προσδοκία να τα βιώνουμε όλα αυτά με χάρη, χαρά και χαμόγελα!
Είναι αναμενόμενο λοιπόν ότι κάποια στιγμή η ψυχική μας υγεία θα χρειαστεί υποστήριξη!
Και θα μπορέσεις να την στηρίξεις αν ακολουθήσεις τα παρακάτω,
Tips επιβίωσης για τις γιορτές. Έλα να σου δείξω πως να το κάνεις!
1. Διατήρησε την ρουτίνα σου.
Το να κρατήσεις το πρόγραμμα της καθημερινότητας που ήδη ακολουθείς είναι κάτι που σε βοηθάει να μείνεις πιστή στις συνήθειες σου και να συνεχίσεις ό,τι σε κρατάει υγιή όπως για παράδειγμα η γυμναστική, οι βιταμίνες σου, το ωράριο ύπνου. Επιμένω στο κομμάτι της ρουτίνας γιατί η αλήθεια είναι ότι με όλα αυτά που προσθέτουμε στην καθημερινότητα μας είναι πολύ εύκολο να ξεχαστούμε και να παρασυρθούμε σε μία χαοτική και εξαντλητική καθημερινότητα, κι αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να πάθουμε υπερφόρτιση κι αντί να γιορτάσουμε να καταλήξουμε σε εντάσεις, καυγάδες ή απλώς κατάρρευση. Αν δυσκολεύεσαι να κρατήσεις εξ’ ολοκλήρου σταθερό το πρόγραμμα σου τότε διάλεξε δυο τουλάχιστον βασικά σημεία της καθημερινότητας σου και κράτα τα σταθερά πάση θυσία. Για παράδειγμα, αντί να αφήσεις τελείως το πρόγραμμα της άσκησης σου για όλον τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο δοκίμασε να προσαρμόσεις τον χρόνο ή την συχνότητα, έτσι ώστε να χωρέσει η αγαπημένη σου συνήθεια στην εορταστική συνθήκη. Αντί για 4- 5 φορές την εβδομάδα που γυμνάζεσαι τώρα βάλε πρόγραμμα για 2 φορές την εβδομάδα μέσα στον Δεκέμβριο και αύξησε το περπάτημα κάνοντας π.χ. τις δουλειές σου έξω με τα πόδια, ή όποιον άλλον τρόπο μπορείς εσύ να φανταστείς. Το πνεύμα το πιάνεις, είμαι σίγουρη!
2. “Όχι”, μια λέξη που χρειάζεσαι αυτές τις μέρες.
Έτσι κι αλλιώς γνωρίζεις ότι είναι πολύ σημαντικό να θέτουμε τα όρια μας και να προστατεύουμε και να φροντίζουμε τους εαυτούς μας. Η λέξη “όχι” είναι απαραίτητο εργαλείο στην οριοθέτηση η ανάγκη της οποίας εντείνεται αυτές τις μέρες. Προσπάθησε να φιλτράρεις και να αξιολογήσεις όσα σε ρωτάνε ή σου ζητάνε, ή τις προσκλήσεις που δέχεσαι. Είναι εντάξει, είναι αποδεκτό, να αρνηθείς ό,τι δεν σου αρέσει, ό,τι δεν σε ενδιαφέρει, ό,τι σου “τρώει” χρόνο, ενέργεια, χρήμα. Πώς θα το κάνεις; Ευγενικά και με ευθύτητα και σταθερότητα. Για παράδειγμα, αν έχεις ήδη αποδεχθεί μία πρόσκληση από φίλους για το τραπέζι των Χριστουγέννων και έρθει άλλη μία από την θεία που η μαμά σου θέλει πολύ να πάτε, δικαιούσαι να αρνηθείς ευγενικά και με σιγουριά “Σε ευχαριστώ πολύ θεία μου για την πρόσκληση. Χαίρομαι που μας σκέφτηκες παρόλα αυτά έχουμε ήδη κανονίσει για τα Χριστούγεννα. Μπορούμε να βρεθούμε στις …..(δώσε μία εναλλακτική ημερομηνία) και να φάμε όλοι μαζί.”
3. Time-out.
Ναι, κάνε ένα time-out! Τόσο απλό και τόσο δύσκολο ταυτόχρονα, το ξέρω, έχεις δίκιο. Ένα σύντομο διάλειμμα από τον θόρυβο και την τρεχάλα της καθημερινότητας των γιορτών μπορεί να σε σώσει και να παραμείνεις με σώας τας φρένας. Η αξία ενός time-out είναι ανεκτίμητη. Δοκίμασε π.χ. να πιείς ένα καφεδάκι μόνη σου ανάμεσα σε ραντεβού, ή ανάμεσα σε ψώνια για δώρα· δοκίμασε να κλείσεις το κινητό για 15 λεπτά και να απολαύσεις λαμπάκια και μουσική· δοκίμασε να βάλεις μουσική που σου αρέσει και να χορέψεις σε ένα διάλειμμα από το τύλιγμα των δώρων ή την ετοιμασία του τραπεζιού, ή πήγαινε μία βόλτα με τα πόδια στην φύση. Γενικότερα, κράτα στο μυαλό σου ότι ένα time-out έχει αξία όταν είναι κάτι που απολαμβάνεις για σένα, σου δίνει χαρά, και σε αποστασιοποιεί για λίγο από το “πρέπει να κάνω αυτό”. Είναι ουσιαστικά η ανάσα που χρειάζεσαι να πάρεις για να επαναφορτιστείς και να συνεχίσεις. Δοκίμασε το!
4. Συμπορεύσου με την μοναξιά σου.
Οι μέρες αυτές είναι πιο περίεργες και ίσως περισσότερο πιεστικές για κάποιον που τις περνάει μόνος του ή που έχει χάσει κάποιον αγαπημένο του. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μία λύση ίδια για όλους και πως πολλές φορές ο καθένας μας βρίσκει τις δικές του λύσεις δοκιμάζοντας. Για κάποιους βοηθάει πολύ το να ασχοληθούν με εθελοντικά προγράμματα και γενικότερα να μπουν σε διαδικασία να προσφέρουν χρόνο και ενέργεια κυρίως στα κοινά, και κάποιοι άλλοι βλέπουν αυτήν την περίοδο σαν ευκαιρία χαλάρωσης και περισυλλογής, ή ακόμα και σχεδιασμό νέων δραστηριοτήτων. Με λίγα λόγια, ο καθένας μας μπορεί να δημιουργήσει τι δικές του νέες συνήθειες.
5. Ασχολήσου με δραστηριότητες των γιορτών που σου δίνουν χαρά.
Ναι, εντάξει είπαμε υπάρχει μεγαλύτερη ένταση και πίεση αυτές τι μέρες από την άλλη μεριά όμως υπάρχουν και πολλές συνήθειες και παραδόσεις που μπορείς να ακολουθήσεις και να σε γεμίσουν χαρά. Αν κλείσεις τα μάτια λίγο και σκεφτείς για λίγο ποιές τέτοιες παραδόσεις σου περνούν από το μυαλό; Μοιράζομαι μαζί σου αυτές που σκέφτηκα εγώ:
- Φτιάχνω κέικ, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κουλουράκια και τα χαρίζω σε αγαπημένα πρόσωπα (συνδυάζω το mindfulness του να ψήνεις με την προσφορά).
- Διακοσμώ, κι ετοιμάζω το σπίτι μου για τις γιορτές. Αγαπώ να βλέπω αναμμένα λαμπάκια, και απολαμβάνω τις στιγμές που βρίσκω στολίδια που έχει φτιάξει ο γιος μου ή μου έχει χαρίσει μία φίλη και τα κρεμάω στο δέντρο μας.
- Πήγαινε στην εκκλησία. Είναι ένα μέρος που συνδυάζει την πνευματικότητα και την ηρεμία που τόσο έχουμε ανάγκη αυτές τις μέρες.
- Πρόσφερε από εσένα, δηλαδή δώσε ενέργεια και εργασία από εσένα. Συνεργάσου με οργανισμούς που βοηθούν αστέγους για παράδειγμα, ή απλά “υιοθέτησε” μια οικογένεια που έχει πραγματική ανάγκη.
- Βάλε χριστουγεννιάτική μουσική κι απολαμβάνοντας την φέρε στο νου σου αναμνήσεις από τα παιδικά σου χρόνια στις γιορτές, ξεφύλλισε άλμπουμ φωτογραφιών, άσε το μυαλό σου ελεύθερο να ταξιδέψει.
5. Όλα με μέτρο.
Να θυμάσαι ότι το σώμα και ο ψυχισμός μας είναι αλληλένδετα οπότε φροντίζοντας το ένα παραμένει υγιές και το άλλο. Αυτό σημαίνει ότι η υπερκατανάλωση τροφών, ή αλκοόλ, τα ξενύχτια, και η υπερβολική κόπωση θα σε επηρεάσουν και ψυχολογικά και θα αφήσουν το στίγμα τους. Το πιο πιθανό είναι να νιώσεις ακόμα μεγαλύτερη κόπωση, εκνευρισμό και ένταση. Βοήθησε την διάθεση σου να παραμείνει καλή και τον εαυτό σου να ανταπεξέλθει στην πίεση με το να παραμείνεις στα όρια σου και στο μέτρο που ταιριάζει σε σένα.
6. Βρες την φυλή σου και συνδέσου.
Οι φίλοι που σε στηρίζουν, οι συγγενείς που σε νοιάζονται, οι άνθρωποι που σε αγαπούν και σε φροντίζουν – κι εσύ κάνεις το ίδιο για αυτούς – αυτοί είναι η φυλή σου. Φρόντισε αυτές τις μέρες να συνδεθείς με αυτούς τους ανθρώπους και να περάσετε χρόνο μαζί. Έτσι θα μπορέσετε να απολαύσετε λίγο παραπάνω τις εορταστικές μέρες και να είστε παρόντες ο ένας για τον άλλον, και να απωθήσετε την τοξικότητα άλλων ανθρώπων που λειτουργούν διαφορετικά. Σκέψου λιγάκι, ποιοί είναι οι άνθρωποι που μπορείς να συμπεριλάβεις στην “φυλή” σου και μπορείτε να κρατήσετε επικοινωνία αυτές τις μέρες;
7. Ξέχνα την τελειότητα και απόλαυσε την στιγμή.
Το τέλειο δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει στην καθημερινότητα μας, δεν υπάρχει στις συμπεριφορές μας, δεν υπάρχει στις σχέσεις μας οπότε είναι μάλλον ουτοπικό να περιμένουμε να βιώσουμε τις “τέλειες γιορτές”. Αν προσδοκάς τελειότητα είναι σίγουρο ότι θα απογοητευτείς, κι όσο περισσότερο προσπαθείς να οδηγήσεις τα πράγματα στην τελειότητα τόσο περισσότερο θα ταλαιπωρείσαι. Άφησε λοιπόν στην άκρη την προσδοκία για τα τέλεια παιδιά, τα τέλεια ρούχα, το τέλειο φαγητό κλπ και εστίασε αντ’ αυτού σε όλα αυτά τα μικρά απλά πραγματάκια που φέρνουν την χαρά. Εστίασε στο φιλάκι από το παιδί σου και το χαμόγελο του, εστίασε στην οικογένεια που βρίσκεται μαζεμένη στο τραπέζι σου, εστίασε στα γέλια και την θαλπωρή που μοιράζεστε. Εστίασε στην ευγνωμοσύνη που νιώθεις μέσα σου κι ακόμα καλύτερα διάλεξε 3 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων κάθε πρωί και κάθε βράδυ! Πώς νιώθεις τώρα;
Τελικά φαίνεται πως παρά την αλλαγή στην καθημερινότητα μας και την πίεση που βιώνουμε αυτές τις ημέρες υπάρχουν εξαιρετικοί τρόποι να παραμείνουμε ψυχικά υγιείς, ήρεμοι και συγκροτημένοι. Μερικές φορές απλά χρειάζεται να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να σπάσουν τα δεσμά των “πρέπει” και των υποχρεώσεων, των προσδοκιών που δεν χωράνε πλέον στην ζωή μας, ό,τι σημαίνει αυτό για τον καθένα μας.
Με αγάπη,
No Comments