Menu

Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Κάθε μέρα της ζωής μας καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις κάποιες πιο απλές και κάποιες πιο σύνθετες. Οι αποφάσεις που σχετίζονται με το επάγγελμα και την καριέρα είναι από τις πιο σημαντικές όχι μόνο γιατί περνάμε πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας εκεί αλλά και γιατί η εργασιακή ικανοποίηση είναι ένδειξη ψυχικής υγείας και ευτυχίας. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι καλούνται να πάρουν μία πολύ σημαντική για την ζωή τους απόφαση, το επάγγελμα, σε μία ηλικία όπου όλα είναι ακόμα πολύ ρευστά, εκεί γύρω στα 16-17. Γι’ αυτό άλλωστε και πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στροφή στην καριέρα πολλών ενηλίκων.

Πόσοι από εμάς άραγε γνωρίζαμε με τι θέλαμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά τότε; 

Και σήμερα για τα δικά μας παιδιά το ίδιο ισχύει.

Είναι ελάχιστοι ο έφηβοι που ξέρουν εξαρχής ποια σταδιοδρομία θέλουν να ακολουθήσουν και μπορούν από νωρίς να χαράξουν τον ανάλογο δρόμο, ενώ η πλειοψηφία των μαθητών πελαγοδρομεί. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι βαθμοθηρικό και αδυνατεί να συνυπολογίσει τις δεξιότητες και τα ταλέντα του κάθε ατόμου ξεχωριστά.  Ταυτόχρονα, οι εμπειρίες ζωής των εφήβων δεν επαρκούν για να λειτουργήσουν ως γνώμονας και εμείς οι γονείς επηρεάζουμε από την δική μας οπτική γωνία με βάση τα δικά μας στερεότυπα και όνειρα.

Όλα αυτά σε μια εποχή τεχνολογίας  που γεννά επαγγέλματα τα οποία εμείς ούτε καν θα φανταζόμασταν και ένα εργασιακό πλαίσιο όλο και πιο μεταβλητό να δυσκολεύει παραπάνω την απόφαση. Άρα και η επιλογή σπουδών και επαγγέλματος γίνεται μία ολοένα και πιο σύνθετη διαδικασία.

Εδώ ακριβώς έρχεται να βοηθήσει την οικογένεια -τους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν το παιδί τους αλλά δεν ξέρουν πως και τον ίδιο τον μαθητή- η Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού. 

Τί είναι η Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού;

Η συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού είναι μία διαδικασία – που απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές και ενήλικες – και βοηθάει τον συμβουλευόμενο να αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση να κινηθεί χρησιμοποιώντας αξιόπιστα και σταθμισμένα ψυχομετρικά εργαλεία και την εξατομικευμένη ανάλυση τους. Στην διαδικασία αυτή βοηθάμε τον ενδιαφερόμενο να δει τι πραγματικά χρειάζεται και τι του ταιριάζει, ποιες είναι οι δικές του επιθυμίες καθαρές από τις φωνές των άλλων στο μυαλό του, τις κοινωνικές προσδοκίες και το τρέχον σύστημα.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος είναι μοναδικός και έχει μέσα του μια δική του ξεχωριστή φωνή που αν την ακούσει του λέει όλα όσα χρειάζεται να ξέρει. Στην συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού ανακαλύπτουμε και ακούμε αυτήν την φωνή!

Πώς γίνεται;

Η διαδικασία είναι απλή και ολοκληρώνεται σε δύο συνεδρίες.

Η πρώτη είναι η γνωριμία με τον μαθητή και την οικογένεια του (ή αντίστοιχα τον ενήλικα ενδιαφερόμενο) και η ενημέρωση για την διαδικασία. Σε αυτήν την συνάντηση ο ενδιαφερόμενος κάνει το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού το οποίο υλοποιείται μόνο με τη χρήση Η/Υ, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων και να αξιολογείται και η ειλικρίνεια του εξεταζόμενου. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και φιλικό προς το χρήστη και ολοκληρώνεται περίπου σε 60 λεπτά.  

Η δεύτερη συνεδρία αφορά στην ανάλυση και την εξήγηση των αποτελεσμάτων στην οικογένεια και τον μαθητή, επίλυση αποριών και εντοπισμός σχολών και επαγγελμάτων, κάτι που διαρκεί 1,5-2 ώρες περίπου.

Οι συνεδρίες αυτές καθώς και η χορήγηση του τεστ γίνονται δια ζώσης και online.

Ποιό είναι το τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού;

Χρησιμοποιούμε το τεστ Ariston Candidates, το οποίο είναι ένα αξιόπιστο ψυχομετρικό εργαλείο που διερευνά την προσωπικότητα, τις κλίσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες, την αυτοεκτίμηση, τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την λήψη αποφάσεων και τα ενδιαφέροντα του ατόμου, και στη συνέχεια εντοπίζει με ακρίβεια τις ειδικότητες που του ταιριάζουν, καθώς και τα αντίστοιχα Τμήματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (ΑΕΙ,ΤΕΙ), αλλά και τους εργασιακούς χώρους που ταιριάζουν καλύτερα στην προσωπικότητα του κάθε υποψηφίου.

Το τεστ είναι σταθμισμένο για την Ελλάδα (υπάρχουν συστοιχίες ερωτηματολογίων σταθμισμένες για όλες τις χώρες της ΕΕ) και τα αποτελέσματα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Γιατί επαγγελματικός Προσανατολισμός;

Η συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού είναι απαραίτητη σήμερα για να βοηθήσει τους έφηβους μαθητές να ξεδιαλύνουν το ευρύ τοπίο που ξεδιπλώνεται μπροστά τους, να εστιάσουν, και να επιλέξουν αυτό που πραγματικά ταιριάζει στην προσωπικότητα και τα ταλέντα τους έτσι ώστε να χαρούν και να απολαύσουν την σταδιοδρομία τους. Είναι εξίσου χρήσιμη σε ενήλικες που σκέφτονται να αλλάξουν την καριέρα τους και δεν είναι σίγουροι προς ποια κατεύθυνση να προχωρήσουν.

Η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων αυτής της διαδικασίας προσφέρει:

  • ψυχική υγεία, γιατί οι δείκτες ευτυχίας είναι υψηλότεροι όταν επαγγελματικά ασχολούμαστε με αυτό που αγαπάμε και μας ταιριάζει,
  • προετοιμασία για την αγορά εργασίας,
  • ευκολία στην λήψη αποφάσεων καριέρας γιατί γνωρίζεις ποιος είσαι και που θέλεις να πας,
  • ισορροπία στην καθημερινότητα γιατί μπορείς να κατανοήσεις ποιες είναι οι προτεραιότητες σου,
  • δύναμη στην αγορά εργασίας γιατί έχεις επιλέξει αυτό στο οποίο έχεις ικανότητες εξ ορισμού,
  • μειωμένο άγχος για την επιλογή καριέρας σου γιατί έχεις έναν γνώμονα λήψης σωστών αποφάσεων.

Άλλωστε, όποιος κάνει αυτό που αγαπά δεν χρειάζεται να δουλέψει ποτέ!

Αυτό δεν ψάχνουμε όλοι;

Extra Info για το Ψυχομετρικό εργαλείο Ariston:

  • Βασίζεται σε μελέτες και πανεπιστημιακές έρευνες άνω των 30 ετών
  • Εξασφαλίζει με απόλυτα επιστημονικό τρόπο την αντικειμενικότητα και την ειλικρίνεια των απαντήσεων (8 βαθμοί αλήθειας)
  • Έχει το μεγαλύτερο Δείκτη Αξιοπιστίας (99%) και ευρύτατο Δείγμα Στάθμισης παγκοσμίως (20.000 νέοι)
  • Εκδίδει αποτέλεσμα βάσει πολύπλοκων μαθηματικών υπολογισμών, συγκρίσεων και συνδυασμών (850 εκατομμυρίων περίπου), που εκτελούνται εξατομικευμένα για κάθε εξεταζόμενο
Αν θέλεις να επικοινωνήσουμε για την Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού